Będzie zielono, estetycznie i bezpieczniej przy ulicy Arciszewskich

Trwają ostatnie poprawki i prace porządkowe przy ulicy Arciszewskich. Po obowiązkowych odbiorach gdyński Zarząd Dróg i Zieleni udostępni tę zrewitalizowaną przestrzeń. Inwestycja została objęta Gminnym Programem Rewitalizacji Oksywia. To ważny projekt ze względu na walory historyczne tej dzielnicy, jak i potrzeby lokalnej społeczności.

Zagospodarowanie terenu przy ul. Arciszewskiech to kolejny etap zmian jakie zaplanowaliśmy w tej części Gdyni– mówi Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwojuTrwająca kilka miesięcy rewitalizacja diametralnie odmieniła oblicze tego rejonu. Teraz jest to miejsce bezpieczne i estetyczne. Przestrzeń na Arciszewskich została bowiem kompleksowo zagospodarowana zgodnie z sugestiami mieszkańców oraz obowiązującymi  standardami dostępności.

Skalę i zakres przeprowadzonych prac najlepiej oddają poniższe liczby:

– położono 1037,10 m2 kostki betonowej na jezdni

– położono 678,3 m2  kostki betonowej na chodnikach

– wyznaczono i wymalowano 30 miejsc postojowych o łącznej powierzchni 325,6 m2 (w tym miejsca przeznaczone dla osób niepełnosprawnych)

– zmodernizowano zatokę przystankową o powierzchni 118,7 m2

– wyznaczono i wymalowano miejsce postojowe dla autokaru o powierzchni 119,4 m2

– wbudowano 808 metrów krawężników betonowych i 80 metrów krawężników profilowanych

– ustawiono 312 metrów obrzeży

W zakresie „zielonej” rewitalizacji posadzono:
– 16  drzew
– 772 krzewów
– 150 traw ozdobnych
– 486 bylin
– 787 m2 trawnika

Ponadto zamontowano:
– 11 stojaków rowerowych
– 5 przysiadaków
– 3 ławki
– 3 kosze na śmieci

Wyznaczono także:
– 2 miejsca na kontener na śmieci
– 2 miejsca na punkty handlowe
– miejsce dla karawanu

Modernizacja przy ul Arciszewskich

aut. zdjęć Ilona Budzbon / LIS

Dużym wyzwaniem, już na etapie projektowania, okazało się zapewnienie prawidłowego odprowadzania wód opadowych. Ze względu na brak kanalizacji deszczowej w ul. Arciszewskich wody opadowe musiały zostać zagospodarowana na miejscu inwestycji. W tym celu wykorzystaliśmy znaczny spadek  terenu i poprowadziliśmy odpowiednio spadki infrastruktury drogowej, aby skierować wody opadowe do specjalnie wykonanych muld na terenach zielonych. Dodatkową absorbcję powierzchniową wód zapewnią  tzw. płyty MEBA, z których wykonano miejsca postojowe– tłumaczy Tomasz Krzak nadzorujący tę modernizację z ramienia gdyńskiego Zarządu Dróg i Zieleni.

Rewitalizacja Oksywia odbywa się w ramach projektu „Gdynia odNowa”, który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.

 

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu