Budujemy chodnik przy ul. Długiej

Działka przy której powstanie trakt pieszy/ fot. ZDiZ

Już niedługo mieszkańcy Witomina zyskają nowy, komfortowo doświetlony ciąg pieszy. Połączy on ul. Długą ze, zlokalizowanym przy ul. Małokackiej, sklepem LIDL. Chodnik o długości 50 metrów i szerokości 2 metrów powstanie dzięki dofinansowaniu z Budżetu Obywatelskiego. Prace koordynuje gdyński Zarząd Dróg i Zieleni.

Budowę chodnika poprzedziło przygotowanie odpowiedniej dokumentacji projektowej. Wykonała ją firma Komunika Usługi Projektowe Łukasz Szaduro. Dokumentacja pozwoliła na rozpoczęcie działań w terenie. Jednak rejon, w którym ma powstać chodnik, okazał się bardzo wymagający pod względem uzgodnień środowiskowych. Konieczna okazała się wycinka 4 drzew i kilku krzewów.

Zgodnie z procedurami, inżynierowie z Zarządu Dróg i Zieleni zwrócili się w tej sprawie do Marszałka województwa pomorskiego, który zezwolił na wycięcie 4 drzew. Uzależnił zezwolenie od wykonania nasadzeń 6 drzew z gatunku wiśnia gruczołkowata oraz ustalił opłatę za usunięcie drzew w wysokości  12 870,00 zł. Termin uiszczenia opłaty został odroczony na okres 3 lat od dnia upływu terminu wykonania nasadzeń zastępczych. Jeżeli nasadzone drzewa zachowają w tym terminie żywotność, należność z tytułu ww. opłaty ulegnie umorzeniu.

– Dbamy o to, aby gdyńskie inwestycje były nie tylko praktyczne, bezpieczne i nowoczesne, ale spełniały też kryteria środowiskowe. Mieszkańcy przykładają dużą wagę do miejskiej zieleni i my również szanujemy istniejące drzewa. W rejonie przyszłego chodnika usuniemy jedynie te egzemplarze, które uniemożliwiają przeprowadzenie robót budowlanych. Zgodnie z decyzją Marszałka woj. pomorskiego posadzimy więcej drzew, które podniosą estetykę tego rejonu. W efekcie przebudowy mieszkańcy zyskają nie tylko nowe, zdrowe okazy drzew, ale wygodny oraz energooszczędnie oświetlony chodnik – zaznacza Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Pomysł budowy chodnika łączącego ul. Długą ze sklepem LIDL zyskał spore poparcie wśród mieszkańców podczas głosowania w ramach Budżetu Obywatelskiego. Wnioskodawczyni, pani Elżbieta Wiśniewska, nie ukrywa satysfakcji z tego tytułu.

Tworząc ten projekt miałam na uwadze potrzeby mieszkańców Witomina, a zwłaszcza osób starszych, matek z małymi dziećmi oraz młodzież. Będę oni mogli korzystać z tego skrótu w drodze na zakupy, do kościoła, szkoły czy na basen przy ul. Stawnej. Powstałe przejście połączy dodatkowo dwie części naszej dzielnicy i spełni oczekiwania mieszkańców – podkreśla wnioskodawczyni.

Koszt przebudowy szacowany jest na ok. 156 tysięcy złotych.

Zakończenie prac planowane jest w drugiej połowie sierpnia br.

 

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze: