Cisowa ma nowy plac zabaw

Ulica Zbożowa 6 to „najświeższy” adres na zabawowej mapie Gdyni. Tam właśnie znajduje się wyjątkowe miejsce integracji i edukacji dla starszych i młodszych mieszkańców Cisowej. To już 18 plac zabaw, który powstał dzięki Budżetowi Obywatelskiemu.

Prawie 1000 metrów kwadratowych fantastycznej przestrzeni liczy plac zaprojektowany przez Izabelę Nieżorawską. Architektka zadbała o wydzielenie specjalnych stref dla maluszków oraz starszych dzieci. Dzięki temu każdy będzie mógł bezpiecznie korzystać z dopasowanych do wieku i umiejętności urządzeń.

Cieszę się, że dzięki inicjatywom mieszkańców powstają nowe miejsca zabaw i rekreacji. To bardzo cenne, że gdynianie potrafią korzystać z potencjału Budżetu Obywatelskiego, który daje im szansę na konkretne zmiany w ich bezpośrednim otoczeniu. Nowy plac zabaw to modelowy przykład na inwestycję, która nie tylko porządkuje przestrzeń, ale pozwala na sąsiedzką integrację małych i dużych – podkreśla Marek Łucyk, wiceprezydent ds. rozwoju.
Plac zabaw przy Zbożowej 6
fot. gdynia.pl

Najmłodsi gdynianie mają do dyspozycji kilkanaście nowoczesnych urządzeń. W strefie malucha nie zabrakło piaskownicy, stolika, zjeżdżalni, bujaki, huśtawki bocianie gniazdo, huśtawki koszykowej i „deseczki”. Z kolei strefa starszaka oferuje duży zestaw zabawowy ze zjeżdżalniami, bujak na sprężynie, trampolinę ziemną, linarium w kształcie diplodoka oraz betonowy stół do gry w piłkarzyki.

– Wysłużony plac zabaw, zlokalizowany między wieżowcami przy ulicy Zbożowej, wymagał pilnej modernizacji. Chciałem, aby nowe miejsce zabaw było punktem dzielnicowych spotkań, integracji i edukacji zarówno dla maluchów, jak i starszych dzieci. To ważne, aby najmłodsi mogli w przyjaznych i bezpiecznych warunkach korzystać z zabaw na świeżym powietrzu. Teraz będzie to możliwe – wyjaśnia Paweł Różyński, wnioskodawca tego projektu.

Zgodnie z przyjętymi standardami w ramach wyposażenia plac zyskał 6 ławek parkowych z oparciami i podłokietnikami, jedną ławkę młodzieżową, jedną ławkę bez oparcia, 3 kosze na śmieci oraz 3 stojaki rowerowe.

W ramach przebudowy zdemontowaliśmy wszystkie stare urządzenia, które nie spełniały już obowiązujących standardów bezpieczeństwa. Teraz plac posiada nie tylko kolorowe i certyfikowane zabawki, ale nowe, różnorodne nawierzchnie, modułowe ogrodzenie oraz elementy małej architektury– wylicza inż. Elżbieta Adamiec z gdyńskiego Zarządu Dróg i Zieleni, która nadzorowała przebudowę tego placu.

Przestrzeń placu została przystosowana dla osób z niepełnosprawnościami. W ramach projektu udało się też wybudować wygodne ścieżki prowadzące do placu.
Całkowity koszt tej inwestycji to prawie 300 000 złotych.

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu