Estetyzacja Placu Górnośląskiego zakończona

Dobre wiadomości dla mieszkańców Orłowa. Od dziś mogą w pełni korzystać ze zmodernizowanej przestrzeni będącej częścią Placu Górnośląskiego. Inwestycja była zwycięskim projektem w ramach Budżetu Obywatelskiego 2018.

– Przypomnijmy, że w związku z wysokim kosztem estetyzacji terenu zielonego przy Placu Górnośląskim realizację projektu podzielono na dwie części. W 2017 roku zmodernizowano część placu przy ul. Wielkopolskiej. Teraz, dzięki zagospodarowaniu terenu między pawilonami handlowymi a placem zabaw,  mieszkańcy mogą korzystać z wygodnej i estetycznej przestrzeni. Co istotne, to kolejna inwestycja zrealizowana zgodnie ze standardami dostępności miasta Gdyni- wyjaśnia Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Plac Górnośląski po estetyzacji

fot. Paweł Kukla/gdynia.pl

– Plac Górnośląski to centrum tej części Orłowa oraz ważne miejsce spotkań i rekreacji mieszkańców okolicy, ale też osób, które korzystają z jego przestrzeni handlowej. Dlatego tak istotne było zagospodarowanie terenu, który realizowałby potrzeby zarówno mieszkańców tego rejonu, jak i osób odwiedzających to miejsce podczas zakupów. Liczę, że przy współpracy z kupcami, zmiany będą mogły pójść jeszcze dalej – tłumaczy Barbara Marchwicka, wnioskodawczyni tego projektu.

Co wykonano w ramach II etapu zagospodarowania?

W II etapie estetyzacji zamontowano m.in. elementy małej architektury: ławki z oparciami i podłokietnikami, stoły, stojaki rowerowe oraz betonowe kosze na odpady. Plac sąsiadujący z pawilonami handlowymi oraz ciągi komunikacyjne zostały utwardzone betonowymi płytami chodnikowymi, kostką kamienną oraz płytkami integracyjnymi, które ułatwią poruszanie się osobom niedowidzącym i niewidomym. W projekcie zadbano również o prawidłowe odwodnienie terenu oraz przestrzenie zielone, bo aż 205 m2 terenu zostało obsiane trawą. W zmodernizowanej części pozostawiono cały drzewostan w postaci klonu pospolitego.

 

– Będziemy uważnie obserwować jak przemiana tego miejsca wpłynie na funkcjonowanie przestrzeni i zachowania mieszkańców – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. Nie jest wykluczone, że jeśli to miejsce zdobędzie popularność, rozważymy kolejne działania, rozszerzające zakres zagospodarowania, np. dodatkowe ławeczki czy pergole, chroniące przed słońcem.

Całkowity koszt prac wykonanych w II etapie inwestycji to 339 053,49 zł.

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu