Już ponad 1100 rezerwacji miejsc piknikowych w tym roku

Jeśli marzy nam się zorganizowanie grilla lub ogniska – możemy skorzystać z kilkunastu lokalizacji udostępnionych przez miasto. W tym roku mieszkańcy Gdyni i turyści rezerwowali miejsce piknikowe ponad 1100 razy.

Konkretne miejsce piknikowe możemy zarezerwować online na stronie https://miejsca-piknikowe.zdiz.gdynia.pl.

– Tylko w tym roku mieszkańcy i turyści dokonali już ponad 1100 rezerwacji poprzez naszą stronę. Najbardziej popularne miejsca piknikowe to niezmiennie te zlokalizowane na Polance Redłowskiej, na terenie zieleni przy ul. Osada Rybacka czy w parku Kolibki – mówi Dawid Czechowski, zastępca dyrektora Zarządu Dróg i Zieleni w Gdyni.

Lista miejsc, gdzie legalnie po rezerwacji można rozpalić ognisko lub skorzystać z istniejącego urządzenia do grillowania:

  • teren zieleni w Parku Kolibki (palenisko),
  • teren zieleni przy ul. Leśna Polana (palenisko),
  • teren zieleni na Polance Redłowskiej (2 paleniska, 3 istniejące urządzenia do grillowania),
  • teren zieleni przy ul. Rybaków (palenisko),
  • teren zieleni przy ul. Osada Rybacka, przy wejściu na plażę nr 4 (palenisko),
  • teren zieleni przy ul. Sieradzkiej, w pobliżu rzeki Kaczej (palenisko),
  • teren zieleni na rogu ul. Szewczenki/Krauzego (palenisko),
  • teren zieleni przy ul. Swarzewskiej (istniejące urządzenie do grillowania),
  • teren zieleni przy ul. Kopernika „Pastwisko Huzarska” (istniejące urządzenie do grillowania).

Każdy ma obowiązek zapoznać się z regulaminem korzystania z wyznaczonego miejsca.

Korzystanie z paleniska, grilla może odbywać się wyłącznie pod nadzorem osoby pełnoletniej, przy czym:

  • w trakcie korzystania z paleniska, grilla zabrania się pozostawienia go bez dozoru,
  • po zakończeniu korzystania z paleniska, grilla osoby tam przebywające zobowiązane są do bezwzględnego sprawdzenia, czy używane palenisko, grill skutecznie wygaszono,
  • w przypadku wykrycia tlących się węgli czy drewna należy skutecznie je wygasić,
  • wygaszony materiał palony należy umieścić w metalowym pojemniku na popiół. W przypadku braku pojemnika, po zakończeniu grillowania użytkownik powinien zabrać odpady ze sobą,
  • po zakończeniu korzystania z paleniska, grilla należy pozostawić go w stanie oczyszczonym, nieuszkodzonym, umożliwiającym ponowne użycie,
  • zapewnienie materiałów do rozpalenia i utrzymywania ognia na palenisku, grillu leży w gestii użytkownika. Dopuszcza się stosowanie do spalenia wyłącznie materiałów przemysłowych wytworzonych z przeznaczeniem do tego celu,
  • drewno przewidziane do palenia ogniska, grilla nie może pochodzić z zadrzewień i elementów wyposażenia terenu.

Z własnych urządzeń do grillowania (bez konieczności rezerwacji miejsca) możemy skorzystać również:

  • na terenie zieleni w Parku Kilońskim,
  • na terenie zieleni przy ul. Turkusowej,
  • na terenie zieleni przy ul. Bosmańskiej,
  • na terenie zieleni przy ul. Sakowicza,
  • na terenie Skweru im. I. Kwiatkowskiej.

Plaże i tereny w pasie nadmorskim są zarządzane przez Urząd Morski w Gdyni i ich ewentualne wykorzystanie do rozpalenia ognia musi być uzgodnione pisemną decyzją tego organu.

Zachęcamy do zapoznania się z najczęściej zadawanymi pytaniami dotyczącymi rezerwacji miejsc piknikowych.

  • Kto może zrobić rezerwację miejsca piknikowego?

Rezerwację miejsca piknikowego może zrobić tylko osoba pełnoletnia

  • W jakich godzinach można korzystać z miejsca piknikowego?

Z miejsca piknikowego można korzystać w godzinach od 6:00 do 22:00.

  • Na jak długo mogę zarezerwować miejsce piknikowe?

Miejsce piknikowe można zarezerwować jednorazowo na 5 godzin.

  • Czy korzystanie z miejsca piknikowego jest płatne?

Korzystanie z wyznaczonego miejsca jest bezpłatne, pod warunkiem dokonania rezerwacji na stronie ZDiZ

  • Czy na terenie miejsca piknikowego można spożywać napoje alkoholowe?

Zgodnie z Art. 43 (1), na terenie miejsca piknikowego (które jest miejscem publicznym) nie można spożywać napojów alkoholowych.

  • Skąd można pozyskać drewno do paleniska lub grilla?

Drewno przewidziane do palenia ogniska, grilla nie może pochodzić z zadrzewień i elementów wyposażenia terenu. Zapewnienie materiałów do rozpalenia i utrzymywania ognia paleniska, grilla leży w gestii użytkownika. Dopuszcza się stosowanie do spalenia wyłącznie materiałów przemysłowych wytworzonych z przeznaczeniem do tego celu. Suche drewno można nabyć w składzie opału, w sklepie budowlanym lub na stacji benzynowej.

  • Czy można korzystać z własnych urządzeń do grillowana na miejscu piknikowym?

Na terenie możliwe jest korzystanie z własnych urządzeń do grillowania. Nie dopuszcza się stosowania grilli jednorazowych – które montowane nisko na trawnikiem lub bezpośrednio na nim, mogą uszkodzić lub wypalić trawę.

  • Czy mając zamiar korzystać z miejsca piknikowego trzeba powiadomić o tym zamierze Straż Pożarną i Straż Miejską?

Osoba pełnoletnia zamierzająca rozpalić ognisko lub grilla, jest odpowiedzialna za wykonanie wszystkich obowiązków z tym związanym. Przed zorganizowaniem grilla lub ogniska powinna poinformować gdyńską straż pożarną i miejską (mailowo lub telefonicznie), które w razie czego będą gotowe do szybkiej reakcji.

  • W jaki sposób anulować rezerwację?

Rezerwację można anulować drogą mailową, pisząc na adres: sekretariat@zdiz.gdynia.pl.

  • Jak zrobić rezerwację miejsca piknikowego na wyłączność?

2 tygodnie przed planowanym wydarzeniem należy skontaktować się z Wydziałem Gospodarki Nieruchomościami i Geodezji Urzędu Miasta.

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Najnowsze: