Metamorfoza skweru Arki Gdynia na finiszu

Napis Arka Gdynia, drewniana ławka w kształcie fali, trawnik i ścieżka // fot.ZDiZ

Kolejna zielona przestrzeń Gdyni zaprezentuje się w nowej odsłonie. Skwer Arki Gdynia, zlokalizowany przy bulwarze Nadmorskim, stał się nowoczesną i estetyczną enklawą spotkań i wypoczynku. Zagospodarowanie skweru jest efektem inicjatywy mieszkańca w ramach Budżetu Obywatelskiego.

Autor wniosku, pan Radosław Roeske, może z satysfakcją oglądać efekty swojego pomysłu. Prace na terenie skweru dobiegają końca, ale już teraz widać spektakularną przemianę tego rejonu. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku skarpa skweru zyskała 17-metrowy napis Arka Gdynia. Szare litery,  każda o wysokości 150 cm, zostały rewelacyjnie wkomponowane w tę nadmorską przestrzeń.

Zdjęcia pokazuzjące stare nawierzchnie i trawniki przed zagospodarowaniem i po metamorfozie // fot. gdynia.pl/ zdiz

– Już teraz skwer Arki Gdynia zachęca do relaksu. Wreszcie możemy w pełni odkrywać potencjał tego miejsca. Designerskie ławki, zielone trawniki, stylowe nasadzenia, utwardzone ścieżki wręcz zachęcają do odwiedzenie skweru podczas spacerów. Ostatnim elementem metamorfozy będzie uruchomienie oświetlenia w postaci 9 nowoczesnych latarni LED. Po raz pierwszy zastosujemy tu niebieskie podświetlenie słupów lamp, co stworzy bardzo klimatyczny efekt, szczególnie wieczorową porą. Będzie to znakomite uzupełnienie naszej kolejnej inwestycji, czyli nowego, energooszczędnego oświetlania bulwaru Nadmorskiego – podkreśla Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Co, oprócz napisu „Arka Gdynia”, wykonano na terenie skweru:

– przeprowadzono prace porządkujące teren (m.in. rozbiórki istniejących krawężników, demontaż starych ławek)

– zamontowano obrzeża betonowe

– wykonano nowe nawierzchnie ścieżek

– zamontowano nowoczesne, kilkunastometrowe siedzisko złożone z 37 modułów, z których powstały dwie ławki w kształcie fali

– na powierzchni ponad 150 m2 wykonano nasadzenia miskanta (trawy ozdobnej)

– zrekultywowano ponad 2600 m2 trawnika

– zamontowano rozdzielnicę elektryczną zasilająco-sterującą oraz 9 energooszczędnych latarni LED.

– Nowa przestrzeń to zakończenie bardzo ciekawego procesu. Propozycja, która wypłynęła ze środowiska kibiców Arki Gdynia i skierowana została do wszystkich mieszkańców naszego miasta. Teren do tej pory znany z wydarzeń plenerowych zyskał nową architekturę i stał się przestrzenią wypoczynkową z jednym z najpiękniejszych widoków. Całość podkreślona jest estetycznym oświetleniem i symbolami związanymi z drużyną sportową. Nie bez znaczenie jest wpisanie zmian w modernizację oświetlania całego Bulwaru Nadmorskiego podkreśla Jakub Ubych, pełnomocnik Prezydenta ds. dzielnic.

– Wykonawca zakończył już budowę na terenie skweru, a ZDiZ zwrócił się do lokalnego dystrybutora energii elektrycznej (Energa Operator) z wnioskiem o założenie licznika. To umożliwi uruchomienie dziewięciu latarni z oprawami LED, które zostały zamontowane przy ścieżkach spacerowych – tłumaczy mgr inż. Michał Fontański, który nadzorował inwestycję w tym zakresie z ramienia Zarządu Dróg i Zieleni w Gdyni.

Warto podkreślić, że koszt realizacji zakresu wskazanego w Budżecie Obywatelskim wyniósł 231 500 zł. Jednak mając na uwadze całościowe zagospodarowanie tego terenu władze miasta zdecydowały się na dofinansowanie robót w kwocie ok. 280 000 złotych. Dzięki temu cały rejon skweru zyskał jednolitą nawierzchnię, włącznie z dojściami i wjazdami. Zadbano także o  wymianę obrzeży trawnikowych i rekultywację trawnika poza zakresem pierwotnego opracowania.

 

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu