Molo Południowe już otwarte

Nowe zagospodarowanie Molo Południowego // fot.#dzielnice w Gdyni

Zakończyła się ponad 3-miesięczna metamorfoza przestrzeni Mola Południowego. To jeden z ulubionych terenów spacerowych gdynian, który dzięki modernizacji oferuje nowoczesną i zieloną przestrzeń relaksu. Od ostatniego weekendu czerwca mieszkańcy i turyści mogą korzystać z atrakcyjnie zaprojektowanej strefy wypoczynku i relaksu.

Dotychczas teren znajdujący się vis – a – vis Akwarium Morskiego nie zachęcał do wypoczynku, bo spełniał bardziej funkcję parkingu. Teraz wykorzystano potencjał tego obszaru, który oferuje fantastyczny punkt widokowy na Zatokę Gdańską czy cumujące przy nabrzeżu żaglowce.

– Zmiany na Molo Południowym są częścią strategicznego projektu o nazwie KLIMATyczne Centrum, w ramach którego w sercu naszego miasta tworzymy przyjazne enklawy zieleni i relaksu. Nowe zagospodarowanie obszaru Mola sprawiło, że mieszkańcy mają do dyspozycji mnóstwo wygodnych ławek, nowoczesne siedziska oraz atrakcyjnie zaprojektowaną przestrzeń zieloną w postaci drzew, bylin i traw. Jestem przekonany, że  szczególnie teraz, w sezonie wakacyjnym, będzie to obowiązkowy punkt spacerów i wypoczynku – mówi Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni.

Molo Południowe z lotu ptaka // Molo Południowe z lotu ptaka // fot. Dzielnice #wgdyni

Co nowego pojawiło się na Molo Południowym:

– zamontowano 18 wygodnych ławek
– ustawiono ponad 24 ozdobnych donic z tworzywa
– postawiono również 12 białych, okrągłych donic ozdobnych z betonu architektonicznego
– ustawiono dodatkowo 13 donic wygradzających
– na nawierzchni zostały namalowane jasne koła, które optycznie wypełniły przestrzeń
– zamontowano 26 okrągłych, betonowych siedzisk tzw. dropsów
– zasiano 500 m2 trawnika
posadzono:
39 brzóz pożytecznych i 117 sosen górskich
234 sztuki ozdobnych trawy z gatunku sesleria lśniąca
234 sztuki bylin z gatunku kocimiętka „Fassena”

Jeszcze w lipcu w strefie rekreacji pojawi się nowoczesna ławka solarna, na której podczas odpoczynku będzie można m.in. doładować telefon.

Ostatnim elementem metamorfozy Mola będzie 8-metrowy przestrzenny napis „GDYNIA”. Jego litery, wykonane w białym, półmatowym kolorze, będą  nawiązywać do gdyńskiego modernizmu. Wysokość każdej z liter to ponad 1,5 metra. Wewnątrz nich zostanie umieszczone podświetlenie modułowe LED, dzięki czemu napis będzie mógł być atrakcją również po zmierzchu – mówi Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju i zapowiada, że Biuro Planowania Przestrzennego ogłosi konkurs na koncepcję architektoniczno – urbanistyczną zagospodarowania tego rejonu, która określi docelowy układ tej przestrzeni.

Ideą projektu jest stworzenie przestrzeni, która będzie sprzyjała przebywaniu w niej mieszkańców i turystów. Zachęcamy, żeby do tego szczególnego miejsca dotrzeć pieszo lub rowerem albo komunikacją publiczną, abyśmy wszyscy mogli cieszyć się urokiem pięknych widoków, bez hałasu i spalin. Osoby, które będą dojeżdżały samochodami, mogą pozostawić samochód na parkingu koło Mariny lub pod Placem Grunwaldzkim i przyjemnym spacerem dotrzeć do końca naszego Mola Południowego. Tam miło spędzą czas w nowej przestrzeni. Myślę, że wszyscy wkrótce docenimy tę zmianę – mówi Andrzej Bień, radny Miasta Gdyni.

KLIMAtyczne Centrum to szereg inwestycji, które zmienią przestrzeń miejską w bardziej przyjazną dla mieszkańców. Bezpieczne przejścia dla pieszych, trasy rowerowe, miejsca odpoczynku w otulinie zieleni. Plan Klimatycznego Centrum obejmuje lata 2020-21, a przewidziany budżet wynosi 18 milionów złotych. Koszt metamorfozy na terenie Mola Południowego to ponad 700 tys. zł.

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu