Nowa atrakcja na Molo Południowym

Molo Południowe // fot. ZDiZ, Dzielnice#wgdyni

Ponad 8 metrów długości będzie mierzył przestrzenny napis „GDYNIA”, który pojawi się naprzeciwko Akwarium Gdyńskiego. Takie napisy z powodzeniem funkcjonują w wielu polskich miastach, a już w tym sezonie letnim dołączy do nich Gdynia. Ta realizacja ukoronuje zmiany, jakie właśnie zachodzą na Molo Południowym w ramach KLIMATycznego Centrum.

Napis zostanie wykonany w trybie „zaprojektuj i wybuduj”, dzięki czemu jeden wykonawca zadba o wszystkie elementy inwestycji. Za projekt, wykonanie i montaż napisu odpowiada toruńska firma VALLOR S.A. W pierwszej fazie prac przygotuje ona dokumentację projektową tego zadania, którą musi uzgodnić z Biurem Miejskiego Konserwatora Zabytków, Plastykiem Miasta, Urzędem Morskim oraz referatami Urzędu Miasta.

Kilkumetrowe, przestrzenne napisy z nazwami miast coraz częściej pojawiają się w przestrzeni publicznej. Są bardzo popularnym tłem do zdjęć, z którego chętnie korzystają mieszkańcy i turyści. Teraz również Gdynia będzie oferować taką atrakcję. Dodatkowo nasz napis zyska estetyczne siedzisko oraz energooszczędne oświetlenie LED. Litery tworzące napis „GDYNIA” będą ostatnim elementem dopełniającym metamorfozę Mola Południowego, którą przeprowadzamy w ramach projektu KLIMATyczne Centrum – podkreśla Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Jaki będzie wyglądał napis?

Prosty kształt liter ma nawiązywać do gdyńskiego modernizmu. Litery będą wykonane w białym, półmatowym kolorze. Każda z nich będzie liczyć ponad 1,5 metra wysokości. Litery zostaną wykonane z blachy aluminiowej, pomalowanej farbą antykorozyjną.

Wewnątrz liter zostanie umieszczone podświetlenie modułowe LED, dzięki czemu napis będzie mógł być atrakcją również po zmierzchu. Zgodnie z koncepcją litery zostaną umieszczone na podkonstrukcji stalowej z wygodnym, drewnianym siedziskiem.

Zgodnie z umową wykonawca będzie miał 65 dni na wykonanie przedmiotu umowy. Oznacza to, że napis pojawi się na Molo Południowym do końca lipca tego roku. Koszt realizacji napisu to 75 358 zł brutto. Za koordynację tego zadania odpowiada gdyński Zarząd Dróg i Zieleni.

Oto jak zmienił się teren Mola Południowego:
– zamontowano 18 wygodnych ławek
– ustawiono 25 ozdobnych donic
– ustawiono dodatkowo 13 prostokątnych donic wygradzających
– na nawierzchni zostały namalowane jasne koła, które optycznie wypełniają przestrzeń
– zamontowano 18 okrągłych, betonowych siedzisk tzw. dropsów
– postawiono 8 ozdobnych donic
– zasiano 500trawnika
– posadzono 37 brzóz pożytecznych i 117 sosen górskich
234 sztuk ozdobnych trawy z gatunku sesleria lśniąca
234 sztuk bylin z gatunku kocimiętka „Fassena”

W czerwcu zostaną zamontowane dodatkowe betonowe siedziska tzw. dropsy oraz 4 ozdobne donice. A w lipcu w strefie rekreacji pojawi się też nowoczesna ławka solarna.

KLIMAtyczne Centrum to szereg inwestycji, które zmienią przestrzeń miejską w bardziej przyjazną dla mieszkańców. Bezpieczne przejścia dla pieszych, trasy rowerowe, miejsca odpoczynku w otulinie zieleni. Plan Klimatycznego Centrum obejmuje lata 2020-21, a przewidziany budżet wynosi 18 milionów złotych. Koszt metamorfozy na terenie Mola Południowego to ponad 700 tys. zł.

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu