Nowe przejścia dla pieszych na Skwerze Kościuszki

przejście na Skwerze // fot. Dzielnice #wgdyni

Gdynia zyskała dwa nowe przejścia dla pieszych, które powstały na odcinku łączącym skwer Kościuszki od ulicy Świętojańskiej, przecinając ulice Stefana Żeromskiego i łącząc ciąg pieszy do pomnika Polski Morskiej. „Zebry” będą udogodnieniem dla mieszkańców, przemieszczających się na tym popularnym odcinku spacerowym w centrum miasta.  
 
To kolejne zadanie realizowane w ramach projektu KLIMATycznego Centrum. Metamorfozę przechodzi teraz Molo Południowe, powstaje peron autobusowy przy Teatrze Muzycznym, rozpoczęły się także przetargi na wykonanie dokumentacji projektowej przebudowy ulicy Starowiejskiej oraz remontu ulicy Abrahama i przejść dla pieszych z sygnalizacją świetlną na ul. Jana z Kolna, a także realizacji parku kieszonkowego przy ulicy Jana Kilińskiego.

Przejścia dla pieszych powstały w bardzo często odwiedzanej przez mieszkańców i turystów przestrzeni miejskiej, z pewnością zwiększą bezpieczeństwo przechodniów na odcinku w centralnym punkcie Gdyni. Szereg inwestycji, które realizujemy w ramach KLIMATycznego Centrum ma na celu uspokojenie ruch, poprawienie komfortu życia gdynian, a także tworzenie ułatwień w przemieszczaniu się po mieście – wyjaśnia Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Przy nowo powstałych „zebrach” o długości 13,8 metra i szerokości 4 metrów, zamontowano oznakowanie pionowe, usunięto stare oznakowanie poziome i wymalowano nowe, zgodnie z aktualną organizacją ruchu. Przed przejściami wyznaczono linie zatrzymania, zastosowano płyty fakturowane i obniżono wjazdy, zdemontowano słupek blokujący, a w wymaganych miejscach pojawiły się dwa nowe. Przesunięto także istniejące tarcze znaków ustąp pierwszeństwa i nakaz jazdy prosto. Przejścia wykonane są zgodnie ze Standardami Dostępności dla miasta Gdyni, ułatwiając komunikację osobom z niepełnosprawnościami.

Na powierzchni wyłączonej z ruchu pojazdów, po obu stronach przejść, ustawiono 16 donic betonowych, w których nasadzono trawy ozdobne i kocimiętkę. Te elementy przestrzeni mają służyć nie tylko ozdobie, ale przede wszystkim poprawie bezpieczeństwa pieszych, gazony ustawione zostały tak, aby uniemożliwić ewentualne „ścinanie” łuku i wjeżdżanie na przestrzenie przy przejściach dla pieszych.
Za realizację inwestycji odpowiada Zarząd Dróg i Zieleni oraz Wydział Ogrodnika Miasta. Jej koszt to ok. 34 tysięcy złotych.

KLIMATyczne Centrum to szereg inwestycji, które zmienią przestrzeń miejską w bardziej przyjazną dla mieszkańców. Bezpieczne przejścia dla pieszych, trasy rowerowe, miejsca relaksu w otoczeniu zieleni. Plan KLIMATycznego Centrum obejmuje lata 2020-21, a przewidziany budżet wynosi 18 milionów złotych.

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu