Park przy ul. Dantyszka już gotowy

Tak wygląda park przy ul. Dantyszka // fot. ZDiZ
Mieszkańcy ulicy Dantyszka mają swój własny park. Teren o powierzchni prawie 5000 m2 znajdujący się terenu pomiędzy Estakadą Kwiatkowskiego a wieżowcami przy ul. Dantyszka 2, 4 i 8 przeszedł imponującą metamorfozę. Przestrzeń zyskała nową zieleń, małą architekturę i wygodnie zaprojektowane ścieżki spacerowe.

Park powstał dzięki Budżetowi Obywatelskiemu i inicjatywie społeczników z Leszczynek. W pierwszej kolejności inwestycja ta wymagała stworzenia dokumentacji projektowej. Ta z kolei musiała zostać skorygowana ze względu na plany budowy drogi do pobliskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji Trolejbusowej. Poprawki i uzyskanie nowych pozwoleń opóźniło realizację. Ale ostatecznie udało się sprawnie wyłonić wykonawcę robót. Firma Platan wzorcowo wywiązała się ze swojego zadania wykonując wszystkie prace wskazane w umowie.

– Zgodnie z terminem oddajemy w ręce mieszkańców dzielnicy Leszczynki nowy park. Miejsce to przeszło spektakularną metamorfozę dzięki głosom lokalnej społeczności, którzy wsparli ten projekt w Budżecie Obywatelskim. Teraz jest to fantastycznie zaprojektowana przestrzeń, która cieszy oko zielenią. Jestem przekonany, że szczególnie wiosną park ten szybko zyska ogólną sympatię – przekonuje  Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Tak wygląda nowy park przy ul. Dantyszka // fot. ZDiZ

Przed powstaniem parku przestrzeń pomiędzy wieżowcami i estakadą była zaniedbana i służyła w dużej mierze jako dziki parking – Estetyka tego miejsca z pewnością nie zachęcała do spacerów i spotkań. Dlatego w pierwszej fazie prac teren został oczyszczony. W ustaleniu z Ogrodnikiem Miasta niektóre drzewa zostały wycięte, ale zadbaliśmy o nasadzenia kompensacyjne. Na terenie parku zasadziliśmy różnorodne trawy i byliny, które idealnie wkomponowują się w ten teren – tłumaczy pani Bożena Blank, która nadzorowała tę inwestycję z ramienia Zarządu Dróg i Zieleni.

W parku nie zabrakło estetycznych ławek, koszy na odpady, a nawet tabliczek zachęcających właścicieli psów do posprzątania po swoich pupilach. Elementem zagospodarowania przestrzeni są też słupki wygradzające park od strony wieżowców. Zabezpieczają one teren przed ewentualnymi próbami parkowania.

Jestem bardzo szczęśliwa, że prace na terenie parku zakończyły się w przeddzień kolejnego głosowania w Budżecie Obywatelskim. Metamorfoza tego miejsca wywarła duże wrażenie na mieszkańcach. Zyskali pięknie zaprojektowaną przestrzeń, która podnosi walory tej okolicy. Liczę, że to zachęci ich do głosowania na kolejny etap rozbudowy tego parku – mówi Izabela Nieżorawska, wnioskodawczyni tego projektu.

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu