Rewitalizacja Kamiennej Góry na ostatniej prostej

Kamienna Góra po I etapie rewitalizacji // fot. ZDiZ

Kilkunastoosobowa komisja wzięła udział w odbiorze I etapu prac rewitalizacyjnych na Kamiennej Górze. Roboty modernizacyjne, budowlane, kanalizacyjne oraz elektryczne dobiegły już końca. Jednak zanim mieszkańcy będą mogli bezpiecznie korzystać z uroków najbardziej popularnego gdyńskiego wzniesienia, muszą zostać dopełnione odpowiednie procedury.

Zespół urbanistyczny Kamiennej Góry figuruje w rejestrze zabytków nieruchomych województwa pomorskiego. Ze względu na charakter zabudowy, zieleń i niepowtarzalne widoki rejon ten należy do ulubionych miejsc spacerowych mieszkańców. Również turyści chętnie korzystają z kolejki szynowej, aby móc podziwiać gdyńską panoramę.

– Kamienna Góra to jedno z najpiękniejszych miejsc w Gdyni, uwielbiane przez mieszkańców. Dzięki rewitalizacji zyska ona nowe funkcjonalności. Zadaszony amfiteatr, nowoczesne ławki, odwodnione i utwardzone ścieżki, bezpieczne schody, toalety oraz winda łącząca taras górny ze środkowym to elementy, które zdecydowanie podniosą komfort przebywania w tej przestrzeni. Jeszcze w tym sezonie udostępnimy zrewitalizowany teren gdynianom oraz naszym gościom. Będzie to możliwe, gdy tylko otrzymamy pozytywną decyzję Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego – zapowiada Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Podczas odbiorów członkowie komisji dokładnie sprawdzili status robót i nową infrastrukturę. Prace na terenie górnego i środkowego tarasu trwały prawie 2 lata i dotyczyły wielu obszarów funkcjonowania tej przestrzeni. Wiele robót koncentrowało się wokół wymiany nawierzchni drogowej. M.in. naprawiono i wybudowano murki kamienne, schody terenowe oraz ciągi piesze na tarasie górnym i środkowym. Zainstalowano nowoczesną windę, która połączyła górny taras, czyli teren znajdujący się przy krzyżu, z tarasem środkowym. Winda umożliwi wygodny i bezpieczny transport osobom z niepełnosprawnościami, seniorom czy opiekunom z dziećmi w wózkach. Obok windy zbudowano ogólnodostępne toalety i zaplecze techniczne. Scena letnia, będąca klimatycznym miejscem spektakli oraz koncertów, zyskała membranowe zadaszenie oraz zaplecze. Dla widzów przygotowano nowoczesne łukowe ławki. Na środkowym tarasie nie zabrakło również klasycznych ławek parkowych z podłokietnikami oraz koszy na odpady.

– Wszystkie udogodnienia i elementy małej architektury będą z pewnością dostrzeżone przez mieszkańców. Ale nie zapomnijmy, że ta inwestycja to w dużej mierze roboty podziemne. Wykonaliśmy tu bowiem instalację wodociągową, kanalizację sanitarną, deszczową, które zyskały odpowiednie przyłącza do sieci. Zadbaliśmy też o instalację elektryczną, oświetlenie oraz monitoring. To niezwykle ważne aspekty każdej inwestycji, które rzutują na jej bezpieczeństwo i funkcjonalność – tłumaczy Wojciech Folejewski, dyrektor Zarządu Dróg i Zieleni w Gdyni.

Zrewitalizowany teren zyskał dodatkowo nowe nasadzenia w postaci bylin oraz krzewów. Obszar pomiędzy widownią a sceną oraz skarpa łącząca górny taras z dolnym został obsiany trawą.

– Zakres robót obejmował wiele branż, dlatego przy odbiorze tej inwestycji konieczny był udział specjalistów od konstrukcji budowlanych, instalacji sanitarnych, dróg, elektryczności i architektury zieleni. Chcemy, aby teren był w pełni bezpieczny i zaadaptowany do potrzeb starszych i młodszych mieszkańców – wyjaśnia inż. Halina Golenia, Kierownik Referatu ds. Małej Architektury Miejskiej, która koordynowała tę inwestycję z ramienia ZDiZ.

Informacja o zakończeniu robót budowlanych i wniosek o uzyskanie pozwolenia na użytkowanie wpłynął już do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego.

Łączny koszt remontu to prawie 9 700 000 zł.

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu