Świetlna atrakcja na Molo Południowym

Przestrzenne litery napisu "Gdynia" na molo południowym// fot. ZDiZ

Od czerwca tego roku gdynianie mogą korzystać ze zmodernizowanej przestrzeni Mola Południowego. W ramach projektu KLIMATyczne Centrum teren ten zyskał nie tylko małą architekturę w postaci klasycznych oraz nowoczesnych ławek. Metamorfozę dopełniły różnorodne nasadzenia. Ostatnim elementem przemiany Mola są podświetlane litery tworzące napis GDYNIA.

Dotarliśmy do finału metamorfozy Mola Południowego. Oprócz specjalnie zaprojektowanych stref wypoczynku i zieleni mieszkańcy mogą doładować swój telefon na nowoczesnej ławce solarnej. Jednak najbardziej spektakularną atrakcją jest 8-metrowy przestrzenny napis „GDYNIA”. Teraz każdy będzie mógł wykonać pamiątkowe zdjęcie nie tylko w słoneczny dzień, ale również po zmroku, bo litery posiadają modułowe podświetlenie LED. Jestem przekonany, że napis szybko zyska popularność i będzie jednym z ulubionych punktów fotograficznych w Gdyni – mówi  Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju

Podświetlony napis Gdynia, donice z frezwami, ławka solarna, bieła koła na nawierzchni molo // fot. ZDiZ, Dzielnice#wGdyni

Litery napisu zostały wykonane w białym, półmatowym kolorze. Ich kształt nawiązuje do gdyńskiego modernizmu. Wysokość każdej z liter to ponad 1,5 metra. Wewnątrz nich umieszczono podświetlenie modułowe LED. Napis zlokalizowany jest na tzw. siedzisku.

– Podświetlane napisy z nazwą miasta nie są nowością w Polsce i na świecie, ale nadal są atrakcją dla mieszkańców i turystów. Koncepcja tego typu identyfikacji wizualnej miasta powstała w Wydziale Strategii. Skupiliśmy się na tym, co jest absolutnym wyróżnikiem Gdyni, a zatem jej modernistycznym rodowodzie. Inspiracją do ostatecznej wersji napisu stała się czcionka o nazwie Bauhaus 93, która z kolei jest inspirowana krojem pisma z 1925 roku. Charakterystyczne zaokrąglenia liter i ich przestrzenność w znakomity sposób wpisują się w architekturę i charakter Gdyni. Rozstawienie liter oraz siedzisko na obudowie napisu pozwalają na atrakcyjne ustawienie postaci podczas robienia zdjęć, będących potem sentymentalną pamiątką z Gdyni – mówi Katarzyna Gruszka, naczelnik Wydziału Strategii.

Projekt napisu został uzgodniony m.in. z Plastykiem Miasta oraz Miejskim Konserwatorem Zabytków

W ramach metamorfozy na Molo Południowym pojawiło się:

– 18 wygodnych ławek

– jasne koła, które optycznie wypełniły przestrzeń

– 26 okrągłych, betonowych siedzisk tzw. dropsów

– 24 ozdobnych donic z tworzywa

– 12 białych, okrągłych donic ozdobnych z betonu architektonicznego

– 13 donic wygradzających

– 500 m2 trawnika

– 39 brzóz pożytecznych i 117 sosen górskich

– 234 sztuk ozdobnych trawy z gatunku sesleria lśniąca

– 234 sztuki bylin z gatunku kocimiętka „Fassena”

– ławka solarna

– 8-metrowy, podświetlany napis „GDYNIA”

– Zachęcamy mieszkańców Gdyni do odwiedzin Mola Południowego, które w nowej odsłonie prezentuje całkiem nową jakość, choć to tylko pierwszy zwiastun znacznie dalej idących zmian w niedługiej, mam nadzieję, przyszłości. Klimatyczne strefy wypoczynku są atrakcyjne również w okresie jesiennym, a spektakularny napis z pewnością wzbudzi entuzjazm starszych i młodszych gdynian. To wyjątkowe miejsce, które dzięki nowoczesnej aranżacji i efektownemu napisowi GDYNIA, jeszcze zwiększy atrakcyjność tego obowiązkowego punktu popularnej trasy spacerowej – podkreśla Andrzej Bień, radny Miasta Gdyni.

KLIMATyczne Centrum to szereg inwestycji, które zmienią przestrzeń miejską w bardziej przyjazną dla mieszkańców. Bezpieczne przejścia dla pieszych, trasy rowerowe, miejsca odpoczynku w otulinie zieleni. Plan Klimatycznego Centrum obejmuje lata 2020-21, a przewidziany budżet wynosi 18 milionów złotych. Koszt metamorfozy na terenie Mola Południowego to ponad 700 tys. zł.

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze:

Close Menu