Kolorowa przemiana placu zabaw przy ul. Gryfa Pomorskiego

Sezon wakacyjny w pełni, a pogoda sprzyja zabawom na dzielnicowych podwórkach i placach zabaw. Od dziś mali mieszkańcy Fikakowa mają do dyspozycji całkowicie zmodernizowane miejsce spotkań i integracji. Plac zabaw, o powierzchni ponad 1000 m2 zyskał nowe urządzenia zabawowe, zieleń, małą architekturę oraz bezpieczne nawierzchnie. Inwestycja została zrealizowana ze środków Budżetu Obywatelskiego.

Długoletnia eksploatacja urządzeń zabawowych sprawiła, że plac od dłuższego czasu nie aktywizował najmłodszych mieszkańców Fikakowa. Jego stan użytkowy i estetyczny nie odpowiadał już obowiązującym standardom. Dlatego też opiekunowie niechętnie odwiedzali plac przy ul. Gryfa Pomorskiego. Teraz sytuacja ulegał diametralnej przemianie, bo plac został całkowicie zmodernizowany.

Nowe urządzenia zabawoe na placu zabaw na Fikakowie // fot. ZDiZ

– Popularny plac zabaw przy ul. Gryfa Pomorskiego zmienił się nie do poznania. Zmodernizowaliśmy go wg gdyńskich standardów dostępności, więc urządzenia zabawowe są nie tylko nowoczesne i kolorowe, ale też bezpieczne w użytkowaniu. Zadbaliśmy też o specjalną wiatę, która w gorące dni ochroni maluchy i opiekunów przed upałem. Nowe nasadzenia i drzewa zagwarantują cień. Jestem przekonany, że ten fantastyczny plac na nowo przyciągnie najmłodszych mieszkańców Wielkiego Kacka. To idealne uzupełnienie funkcjonującej tu siłowni zewnętrznej oraz boiska – podkreśla Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju

Huśtawki // fot. ZDiZ

– Na mapie Gdyni mamy kolejne, wielopokoleniowe miejsce zabaw. Zmodernizowany plac zabaw przy ul. Gryfa Pomorskiego ponownie będzie pełnił funkcje integracyjne dla całej dzielnicowej społeczności. A co najważniejsze, ta przebudowa mogła dokonać się dzięki środkom z Budżetu Obywatelskiego. To świetny przykład proaktywnej postawy wnioskodawczyń oraz wsparcia mieszkańców podczas głosowania. Efekty tej modernizacji podniosą nie tylko jakość i bezpieczeństwo zabawy, ale też estetykę całego otoczenia – wskazuje Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji.

Wiata z ławkami i stolikami // fot. ZDiZ

Plac zabaw wyposażono w urządzenia umożliwiające prowadzenie różnorodnych form zajęć ruchowych, a w szczególności pokonywanie przeszkód, wspinanie, czworakowanie, przeskoki, przeploty i zwisy. Dzieci w różnych grupach wiekowych będą miały do dyspozycji  następujące urządzenia:

  • Bujaki sprężynowe
  • Stolik ogrodniczy
  • Piaskownicę modułową z wkładem Dino
  • Zestaw zabawowy
  • Równoważnię
  • Zestaw 5 huśtawek (1 siedzisko bocianie gniazdo, 2 typu „deseczka”, 2 siedziska kubełkowe)
  • Karuzelę na sprężynie
  • Obrotową rolkę
  • Zestaw sprawnościowy
  • Słupki gumowe (różne wysokości)
  • Sześciany gumowe
  • Figurę gumową
  • Gry podwórkowe

– Warto podkreślić, że plac zabaw przy ul. Gryfa Pomorskiego, jako pierwszy spośród placów zabaw będących w utrzymaniu ZDiZ, został wyposażony w urządzenie typu obrotowa rolka. Jest to kolorowy kołowrotek do biegania. Korzystanie z tego urządzenia pozytywnie wpłynie na rozwój procesu utrzymania równowagi oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej użytkownika, a jednocześnie – mam nadzieję – zapewni wspaniałą zabawę. Kołowrotek usytuowany jest w strefie dla dzieci starszych i młodzieży, ale mogą z niego korzystać również dzieci młodsze wspólnie z rodzicami i osoby dorosłe  – podkreśla Urszula Kubicka-Formela, która nadzorowała realizację inwestycji z ramienia gdyńskiego Zarządu Dróg i Zieleni.

Kołowrotek do biegania // fot. ZDiZ

Wykonawca przebudowy placu, firma Educarium, zmieniła na placu wszystkie nawierzchnie. Teren ma nawierzchnię poliuretanową, żwirową, utwardzoną z kostki betonowej oraz trawiastą. Skorygowana została trasa chodnika oraz przygotowano miejsce na pozostawienie wózka czy roweru. Teren zyskał również ławki z oparciami i podłokietnikami, ławkę młodzieżową, stojak rowerowy oraz kosze na odpady. Ogrodzenie z furtką zostało wyremontowane.

Karuzelna na sprężynie // fot. ZDiZ

– Efektem modernizacji placu zabaw przy ul. Gryfa Pomorskiego jest nowoczesne i bezpieczne miejsce spędzania wolnego czasu dla młodszych i starszych dzieci z Wielkiego Kacka i okolic. Sukces tego projektu jest wynikiem współpracy wielu osób, które zaangażowały się w jego przygotowanie, promowanie i zbieranie głosów, a potem realizację. Dziękuję wszystkim, którzy głosowali na nasz projekt, bo dzięki ich głosom, cieszymy się teraz wszyscy z tej pozytywnej zmiany- mówią jednogłośnie Marta Śmiechowska i Paulina Szuflitowska – wnioskodawczynie tego projektu.

Zestaw zręcznościowy // fot. ZDiZ

Plac wzbogacił się także w zainstalowane stoliki z ławkami i zadaszenie chroniące przed słońcem. Takie rozwiązanie zapewni komfortowe warunki, szczególnie podczas upalnych, letnich dni. Dodatkowy cień zapewni nowa zieleń w postaci drzew liściastych (dwóch gatunków klonów) o rozłożystych koronach i szybkim poroście oraz pnączy samoczepnych przy projektowanej wiacie. Doboru roślin dokonano na podstawie istniejącego środowiska i uwzględnieniu funkcji rekreacyjnej i zabawowej tego terenu

Koszt inwestycji to ok. 433 tysięcy złotych.

 

 

Podziel się z innymi tą wiadomością:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Najnowsze: